Pe vizitatori îi pot respinge comportamentul, clădirea și dezordinea.
Matei 5:47
Cum ne dăm seama de ce nu se mai întorc unii vizitatori? Iată câteva situații care pot așeza obstacole în calea noilor veniți.
 
 
Rețele familiale mari.  Aceste rețele au întâlnirile lor sociale, în care cei din afară nu sunt incluși. Ele pot fi fatale asimilării de noi veniți. Avertizați-i cu tact pe aceste familii în ce privește potențialele probleme, provocându-le să-i includă și pe cei din afară în unele din întrunirile lor sociale.
 
Prietenii deja existente. Părtășia prieteniilor deja existente poate fi adesea greu de spart. Dacă energia congregației este canalizată către grija față de membrii existenți, mai degrabă decât de noii veniți, atunci dragostea crește doar înspre interior
.
Condițiile tehnice. Planul clădirilor bisericilor, mai ales amplasarea foaierelor sau a altor intrări, poate fi o piedică pentru întâmpinarea noilor veniți. Totuși, condițiile tehnice pot transmite căldură și prietenie. O congregație mică, într-o clădire veche și mare poate scoate băncile, înlocuindu-le cu scaune căptușite, aranjate plăcut și poate aduce amvonul mai aproape. Unii vizitatori consideră că o mulțime de oameni la serviciul divin este un semn bun, în timp ce alții cred că acesta e un indiciu că nu există loc pentru oaspeți și nici nevoie de ei.
 
Istoria bisericii. Oamenii care caută ajutor nu merg la o biserică din simplul motiv că aceasta aparține unei confesiuni istorice. Ei se întorc pentru o a doua vizită deoarece au experimentat prezența lui Dumnezeu și au fost acceptați de poporul Său.
 
Evenimentele speciale. Este foarte puțin probabil să frecventeze biserica cei care vin atrași de evenimente speciale, dacă ceea ce i-a atras prima dată nu continuă.
 
Filozofia lucrării.  Dacă viața bisericii noastre își are sursa la mavon, sâmbăta, atunci integrarea înseamnă a avea în locașul de închinare cât de mulți oameni posibil. Dacă biserica pune accentul pe interacțiunea dintre membri și pe lucrare, atunci integrarea înseamnă legarea de prietenii și implicarea în servicile divine.
 
Stilul de închinare. Mare parte a lucrurilor care se petrec la serviciile de închinare, deși familiare membrilor, îi intimidează pe vizitatori. Dacă aceștia nu și-au adus o Biblie cu ei, puneți pe afiș pasajul din Scriptură care va fi studiat. Darurile se poate să îl facă pe vizitator să creadă că biserica vrea doar banii săi. Anunțați că musafirii nu sunt obligați să ofere, dar explicați: „Aceasta este una din căile prin care biserica noastră își exprimă închinarea față de Dumnezeu.“
 
Distincțiile culturale și de clasă. Unele biserici încearcă să fie totul pentru toți, dar, în general, domină o singură cultură socială. Sensibilizați-i pe membri, cu blândețe și consecvență, față de nevoia de a-i face pe toți să se simtă bine veniți, în timp ce recunoașteți că, o dată cu creșterea, biserica este foarte probabil să reflecte componența ei culturală și socială.
 
De ce nu se mai Întorc